Kuten tiedämme, Suolahti perustettiin kauppalaksi vuonna 1932, kun Äänekoski ja Suolahti erotettiin omiksi paikkakunniksi. Suolahden kirkko rakennettiin vuonna 1940 ja oma seurakunta perustettiin kuusi vuotta myöhemmin. Suolahdesta tuli kaupunki vuonna 1977 mutta vuonna 2007 Sumiaisten kunta sekä Äänekosken ja Suolahden kaupungit yhdistyivät ja kuntaliitoksen myötä käyttöön otettiin nimi Äänekosken kaupunki.

Pieni mutta kaunis Suolahti on tuonut tietoisuuteemme useita kuuluisuuksia kuten seuraavat henkilöt:

Kalle Hakkarainen
Kalle Pekka Antti Hakkarainen oli kuuluisa suomalainen maratoonari, joka edusti ensin Rautalammin urheilijoita ja siirtyi myöhemmin Suolahden urhoihin. Hakkaraisen ura keskittyy vuosiin 1968–1976, jonka aikana hän keräsi 4 SM-mitalia.

Vuosi 1971 oli Hakkaraisen paras vuosi, jolloin hän sijoittui Helsingin EM-kisoissa neljänneksi ja juoksi historian neljänneksi nopeimman ajan suomalaisena. Hakkarainen on Suolahden urhojen menestynein urheilija ja yksi maailman parhaita lajissaan 1970-luvun taitteessa. Hakkaraisen nimiin on kirjattu myös kovia suorituksia kansainvälisiltä areenoilta kuten Bostonin maratonin viides sija vuonna 1970 ja Kosicen maratonin toinen sija vuonna 1968.

Hakkarainen jatkoi juoksemista vielä aktiiviuran jälkeen ja vuonna 1991 hän voitti pronssia 50-vuotiaiden maratonilla. Hakkarainen menehtyi 74-vuotiaana Suolahdella. Hän oli syntynyt vuonna 1940 Rautalammilla.Kuuluisia suolahtelaisia 1

Sami Lehtoranta
Sami Lehtoranta on syntynyt Suolahdella vuonna 1979. Hän on yksi parhaimpia suomalaisia koripalloilijoita, joka ehti edustaa uransa aikana lukuisia eri joukkueita kuten HoNsUa, Äänekosken Huimaa, Namika Lahtea, Joensuun Katajaa ja Ranskassa Dijonia. Lehtoranta on Hongikon urheiluseuran kasvattama sentteri, joka aloitti uransa 1995.

Lehtoranta nousi 2013 tilastojen blokkiykköseksi, ohi Pekka Markkasen, joka ehti pitää paikkansa ennätyksen haltijana vuosikausia. Vuonna 2011 Lehtoranta valittiin Korisliigan kuukauden pelaajaksi ensimmäisenä suomalaisena usean vuoden tauon jälkeen. Laitahyökkääjän ja sentterin paikkaa pelannut 207-senttinen vanttera Lehtoranta oli suuresta koostaan huolimatta taitava ja nopea pallonkäsittelijä. Hän lopetti uransa vuonna 2014.

Machine Men
Machine Men oli suolahtelaisten voimin perustettu heavymetal-bändi. Laulaja Toni Parviainen aloitti laulamisen vuonna 1998 ja yhtye oli perustettu. Yhtyeen tuotanto on saanut vahvoja vaikutteita Iron Maidenista ja Bruce Dickinsonin tyylistä. Bändin nimi tulee vuonna 1998 julkaistulta Dickinsonin albumilta The Chemical Wedding. Machine Menilla oli sopimus Century Media Recordsin kanssa ja se ehti julkaista uransa aikana kolme albumia. Pitkän hiljaiselon jälkeen yhtye ilmoitti lopettamisestaan vuonna 2011.

Suolahti, nykyinen Äänekoski mainostaa itseään uudistuvana teollisuuskaupunkina, jossa kaikenkokoiset perheet voivat valita maaseutu- tai kaupunkiasumisen väliltä. Kaunis Keitele-järvi tekee alueesta luonnonkauniin. Alueella on maisemasuojelualue Kapeenniemi, jossa voi harrastaa esimerkiksi koskenlaskua ja kalastusta.