Kuten tiedämme, kaikki mitä syömme, vaikuttaa verensokeriimme. Se puolestaan sääntelee merkittävästi mm. aktiivisuuttamme, mielialoja ja keskittymiskykyämme. Pahimmillaan verensokerin väärä taso ilmenee sokeritautina eli diabeteksena, joka on yksi merkittävistä kansantaudeista. Kuitenkin lievemmätkin tasojen vaihtelut verensokerissa johtavat selkeästi itsekin havaitsemiimme muutoksiin olotilassa. Esimerkiksi kokonaisen karkkipussin hotkimista seuraa helposti raju pudotus verensokerissa, jolloin kaikki energia tuntuu katoavan. Miten voisimme herkutella aiheuttamatta liiallista jojo-efektiä verensokerin tasoon?

Luonnon omat herkut

Jos herkutteluun voi varautua riittävän ajoissa, on loistava vaihtoehto perinteisille karkeille tietysti marjat! Niitä on kesällä runsaasti saatavilla aivan tuoreina, joka on täydellinen lähtökohta pakastamiselle. Voit vaikka pilkkoa marjat sopivankokoisiin paloihin ja sitten pakastaa sellaisinaan pienissä annoksen kokoisissa rasioissa. Näin saat käteviä eriä, jotka voi sulattaa yhden kerrallaan, tai miksei vaikka nauttia sellaisenaan, jäisen rapeana ja virkistävänä.

Terveellisemmät vaihtoehdot herkkuhyllyissä

Mikäli marjakausi meni ohi, eikä kaupassa talvella tarjolla olevat kelpaa, löytyy terveellisempiä herkkuja myös perinteisten karkkien puolelta. Monet valmistajat ovat tuoneet markkinoille vähäsokerisia tai jopa kokonaan sokerittomia makeisia. Vaihtoehtoja löytyy myös sokerin laadusta – esimerkiksi sakkaroosi eli ruokosokeri on usein korvattu glukoosilla eli rypälesokerilla tai fruktoosilla eli hedelmäsokerilla, joita molempia pidetään ensin mainittua terveellisempänä.

Sokeroidut mehut ja virvoitusjuomat ovat merkittävä sokerinlähde. Niiden kulutus on salakavalan helppoa, koska ihmisen luontainen nesteentarve vuorokaudessa on pienimmilläänkin noin viisi litraa päivässä. Kaikki lukijat varmaankin arvaavat, miten hurjaan olotilaan viisi litraa limonadia päivässä vie. Litrassa kolajuomaa on yhden suurehkon karkkipussin verran sokeria, joten perinteisen two-packin juominen päivässä vastaa kolmen karkkipussin hotkimista. Onneksi näille on nykyään kuitenkin tarjolla herkullisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi maustetut vedet voivat maistua todella hyviltä ja olla jopa kokonaan sokerittomia. Ehdotus:  Kokeile ComeOn-vedonlyöntiä vaikkapa raikkaiden ja herkullisten maustettujen vesien voimistamana.

Vanhoista tutuista aineiksista herkkuja

Lisäksi on mahdollista käsitellä erilaisin tavoin perinteisiä, terveellisiä ja hyviä ruoka-aineita. Eräs hyvä tapa tehdä hedelmistä kiinnostavampi on ottaa esimerkiksi omena, viipaloida se ja kuivattaa viipaleet uunissa. Halutessaan päälle voi ripotella vaikka kanelia tai muita mausteita tuomaan makua ja lisäämään mielenkiintoa muuten hieman arkipäiväiseen ja tylsään hedelmään. Hedelmät sisältävät hyviä sokereita, ja niitä voi nauttia lähes niin paljon kuin mieli tekee! Marjojen kohdalla tätä samaa taktiikkaa voi soveltaa esimerkiksi tekemällä niistä hilloja. Hillot voi myös pakastaa, jolloin tuoretta herkkua riittää koko talven yli.

Täytyy muistaa, että nämä keinot ovat niin kuin lisäravinteet – ne eivät korvaa terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota, kuten niin tutussa vitamiinipurkkien varoitustekstissä lukee. Silti, vaikka kaikki ruokailutottumukset olisivat siellä huonommalla puolella, herkuttelusokerin rajoittaminen ja sen laadun parantaminen on loistava alku parempaan elämään. Pahimmasta sokerikoukusta irti pääsemisen jälkeen muunkin ruokavalion korjaaminen on helpompaa, eikä vähiten parantuneen motivaation, elämänilon ja keskittymiskyvyn ansiosta. Ja sittenpä vasta karkkipussi hyvältä maistuukin, kerran viikossa tietysti!