Kerromme tässä artikkelissa millainen on Suolahti kaupunkina ennen ja nyt. Keski-Suomessa sijaitseva kaunis Suolahden kaupunki on nykyään yksi Äänekosken viehättävistä ja luonnonläheisistä kaupunginosista. Vuonna 2007 Suolahden ja Äänekosken kaupungit sekä pieni Sumiaisten kunta yhdistyivät, jolloin myös Suolahden kaupungin vaakuna vaihtui Äänekosken vaakunaksi. Entisen Suolahden kaupungin väkiluku oli 5 380 asukasta ja nykyisen Äänekosken kaupungin väkiluku on 18 845. Äänekoski on Suomen 64. suurin kaupunki.

Suolahden historia

Suolahti ja Äänekoski erotettiin kauppaloiksi vuonna 1932, jota ennen molemmat kunnat olivat kuuluneet Äänekosken maalaiskuntaan. Suolahden ensimmäisenä teollisuuslaitoksena toimi höyrysaha, joka oli paikkakunnalla suuri edistysaskel jo vuonna 1898. Paikkakunnalla valmistettiin ennen vain puutervaa muun muassa rekiä ja suksia varten.

Suolahti toimi tärkeänä asemapaikkana sotavuosina, eli toisen maailmansodan aikana, ja myöskin sen jälkeen. Suolahden kauppalassa sijaitsi Sisä-Suomen suojeluskuntapiirin esikunta vuosina 1940–1944 ja Suolahden sotilaspiirin esikunta vuosina 1944–1956. Kaupunki Suolahdesta tuli vuonna 1977.

Nähtävyydet

  • Wanha Asema ja Suolahden kirkko

Suolahdella ei ole aina ollut omaa kirkkoa ja etäisyys Äänekoskelle oli pitkähkö, joten oma pyhä paikka, eli kirkko, oli saatava. Suolahden kirkko ja sen yhteyteen rakennettu hieno seurakuntasali valmistuivat vuonna 1940, jonka jälkeen myös papit alkoivat käydä säännöllisesti vuosittain Suolahden kauniissa kaupungissa. Suolahden kirkon suunnitteli arkkitehti Georg Henriksson. Kirkon tyyli edustaa myöhäistä funktionalismia parhaimmillaan.

Saunalahdella on aikanaan toiminut myös höyrymylly, nahkurin verstas ja

höyläämö. Paikkakunnalla oli 1800-luvun lopulla myös virvoitusjuomatehdas nimeltään Suolahden Vesitehdas,

Wanhan Aseman ja sataman alue muodostavat nostalgisen kulttuuri- ja liikennehistoriallisen kokonaisuuden. Wanhan Aseman pihalta löytyy pronssista tehty Lastaaja-veistos, joka on valmistunut vuonna 1982. Kyseinen veistos valmistettiin Suolahden kaupungin 50-vuotisjuhlaa varten.

Vuonna 1898 rakennettiin asemarakennus, ratapiha, makasiini, veturitalli ja rautatieläisten asuinrakennus, jonka on suunnitellut Bruno Granholm. Asemarakennukseen tehtiin laajennus vuonna 1904.

Suolahdessa on kaksi rautatieasemaa: Suolahden rautatieasema ja Suolahden Wanha Asema. Suolahdella toimii myös Valtran traktoritehdas, joka aiemmin toimi monien tuntemalla nimellä Valmet.

  • Luontopolku

Suolahdelta eli nykyiseltä Äänekoskelta löytyy myös Laulavan Mörön luontopolku, joka on 19 kilometriä pitkä. Kauniin luonnon keskellä sijaitseva polku päättyy Mörkökosken alueelle.

Raikkaan luonnon ja kauniiden maisemien keskeltä löytyy aitoa luontoa ja omakotirakentamista, jossa matkailija näkee luonnonläheisyyden, eli upeat ja näyttävät kasvihuoneet, jotka ovat parhaimmillaan kuin näyttäviä keitaita Suomen kesässä. Kasvihuone palvelee käyttäjäänsä ympäri vuoden viherhuoneena tai vaikkapa satumaisena puutarhana.

Majoituspalvelut ja venepaikat

Äänekosken ja Suolahden satamista löytyy laaja palveluvarustus, johon kuuluvat suihku- ja wc-tilat, jäteveden- ja jäteöljynimulaitteet sekä polttoaineen myyntipiste. Satamassa sijaitsevat upeat kesäravintolat Majakka, Paatelan Portti sekä Matilan Ankkuri.

Venepaikkoja Suolahden alueella on 113, Äänekoskella 385, Konginkankaalla 36 ja Sumiaisessa 50. Majoitus & Kalastus Vonkale sijaitsee kalaisan Keitelejärven rannalla. Paikan päällä on loistavat mahdollisuudet veneilyyn, luontoretkille ja kalastukseen. Hotelli Keitele sijaitsee Suolahden keskustan lähellä.

Äänekosken, eli Suolahden kunnan alueella matkailija voi nauttia paitsi kauniista luonnosta, kesäisestä torielämästä myös jutustelusta paikallisten asukkaiden kanssa. Alueelta löytyy myös kuuluisa Keski-Suomen Opisto, joka on vuonna 1894 perustettu sitoutumaton kansanopisto. Opisto tarjoaa matkailijoille edullisia majoituspalveluita luonnonläheisen maiseman läheisyydessä.