Suomi on kokenut 1900-luvulla muutoksen, joka on Euroopan mittakaavassa poikkeuksellinen. Köyhä maatalousmaa on muuttunut erääksi maailman vauraimmista maista. Suolahden tehtailta ulos rullanneilla Valmeteilla ja Valtroilla on ollut tässä kehityksessä merkittävä rooli. Ne ovat tuoneet maahamme kaivattuja vientituloja. Lisäksi traktorit ovat olleet niin maanviljelijöille, tienauraajille kuin sähkölinjojen vetäjillekin korvaamaton työkalu. Tässä tekstissä perehdymme Valtran historiaan ja esittelemme muutamia traktorimalleja, joita yritys on tuottanut maailmalle.

Valtran historia – asetuotannosta traktoreihin

Nykyinen Valtra on monien vaiheiden lopputulos. Myöhemmin Valtran ostamaksi tulleet yritykset ovat saaneet alkunsa jo 1800-luvulla. Esimerkiksi Eskilstuna Mekaniska Werkstad, joka päätyi myöhemmin monien vaiheiden kautta osaksi Valtraa, perustettiin jo vuonna 1832. 1950-luvulla traktorituotanto käynnistyi Suomessa, ja tehdas muutti Jyväskylästä Suolahteen vuonna 1969. Tuolloin yritys toimi monelle tutummalla nimellä Valmet.

Vuosi 1979 oli merkittävä pohjoismaisen traktorituotannon osalta, sillä tuolloin Volvo BM myi traktoritoimintonsa Valmetille. Volvo pysyi kuitenkin vielä pitkään osana Valmet-traktoreiden nimeä, sillä merkillä oli vakiintunut asiakaskunta, joka haluttiin säilyttää. 1990-luvulla traktoribisneksellä meni huonosti koko Euroopassa, ja myös Valmet joutui irtisanomaan työntekijöitään.

Koko 1990-luvun Valmet paini hieman epämääräisessä tilanteessa. Omistajat seurasivat toisiaan ja pysyvyys oli tiessään. Tuolloin nimeksi tuli Valtra Valmet, kunnes vuonna 2001 sana Valmet jäi pois nimestä. Epävarmuuden aika päättyi vuonna 2004, kun maatalouskonejätti AGCO osti Valtran.

Valtra nykyään

Valtra on aina ollut ja on yhä edelleen suomalaisten suosiossa: vuoden 2017 alkupuolella merkillä oli yli 50 % markkinaosuus. Myös Etelä-Amerikassa Valtran traktorit ovat suosittuja. Valtran kaksi tehdasta Suolahdella ja Brasiliassa valmistavat noin 24 000 traktoria vuosittain myytäväksi yli 75 maahan.

Valmetin traktorit olivat yhteiskuntamme rakentaja

Valtran ja erityisesti ”vanhan kunnon” Valmetin traktorit ovat jääneet lähtemättömästi monen maanviljelijän ja urakoitsijan mieleen. Erityisesti sotien jälkeen monen perheen suurin ostos oli uusi traktori, sillä suurin osa väestöstä eli maanviljelystä. Traktori helpotti olennaisesti maatalon töitä ja sillä pystyttiin myös auttamaan hädässä, esimerkiksi hinaamaan autoja pois ojasta. Moni pystyy vuosikymmeniä myöhemmin luettelemaan häkellyttävän paljon muistikuvia noihin isoihin, äänekkäisiin koneisiin liittyen. Seuraavaksi esittelemme Valmetin legendaarisimpia malleja, jotka meistä moni tunnistaa lapsuudestaan.

  • Pikku-Valmetit – Valmetin ensimmäiset mallit

Nykyään autojen, kännyköiden ja muiden laitteiden mallinumerot ovat vieraantuneet käytännön elämästä, mutta asiat olivat toisin Valmetin taipaleen alussa. Mallinumero ilmoitti traktorin hevosvoimien määrän, mistä ovat esimerkkinä Valmet 15 ja Valmet 20. Lempinimensä nämä ensimmäiset Valmet-traktorit saivat pienestä koostaan ja vaatimattomasta tehostaan. Nämä mallit valmistettiin vielä Suolahden sijaan Jyväskylässä.

  • Valmet 502 – Suolahden ensimmäisiä malleja

Valmet 502 esiteltiin vuonna 1971. Se oli ilmeisen menestyksekäs, sillä tuotanto jatkui aina vuoteen 1982 saakka. Traktorin ohjaamo oli yhtä innovatiivinen kuin palvelu Kids Brand Store lastenvaatekaupassa. Traktori saavutti suuren suosion, ja suuri osa sarjan traktoreista on yhä kovassa käytössä.

  • Valmet 355-555 – pikkunokkainen mallisarja

1990-luvun vaihteen paikkeilla esitellyt ”viisvitoset” olivat maamme suosituimpien traktoreiden joukossa, vaikkakin lama aiheutti omat haasteensa traktorikauppaan. Sirohko nokka mahdollisti hyvän näkyvyyden ohjaamosta, mutta laittamalla traktorin perään painoa nokka myös nousi melko helposti ilmaan.