Tuntematon Suolahti

Suomi on tunnetusti tännä tuhansia pieniä paikkoja, joiden nimet tuntuvat tutuilta ja kotoisan suomalaisilta. Suomi on maantieteellisesti suuri maa, joten tuskin kukaan suomalainen on pystynyt vierailemaan aivan jokaisessa kolkassa ja kylässä. Jokaisella paikalla, niin pienellä kuin suurella, on olemassa silti omat tarinansa ja oma historiansa. Suolahti on ehdottomasti yksi tälläinen paikka. Sen historia on tyypilliseen tapaan hyvin suomalainen ja se on kokenut aikojen saatossa monia asioita. Sen takia on järkevää, että sen tarina tulisi paremmin tutuksi myös niille ihmisille, jotka eivät ole kotoisin Keski-Suomesta.

Suolahti lyhyesti

Suolahden kauppala perustetiin vuonna 1932, jolloin se kuului Äänekosken maalaiskuntaan. Suolahden kylä rakentui pitkälti alueella sijainneen höyrysahan läheisyyteen, joka oli perustettu jo vuonna 1898. Alueella oli kuitenkin harjoitettu maatalouden lisäksi pienimuotoista puunjalostusta jo ennen sahan perustamista.

Historiallisesti Suolahden merkittävin ajanjakso liittyy sota-aikaan, sillä se oli tuolloin tärkeä armeijan asemapaikka. Koko Sisä-Suomen suojeluskuntapiirin esikunta sijaitsi nimittäin sotavuodet Suolahdessa. Puolustusvoimien toiminta laajeni lopulta siinä, että aluella sijaitsi vuoteen 1956 asti Suolahden sotilaspiirin esikunta.

Kaupungin aseman Suolahti sai vuonna 1977. Kunta-asemaan tuli muutos tuolloin, jolloin Suolahden kaupunki yhdistyi Äänekosken ja Sumiaisten kuntien kanssa.

Nykyään Suolahden väkiluku on 5380 asukasta, ja pienestä koostaan huolimatta se on elinvoimainen ja kaunis paikkakunta. Kuntalaisten viihtyvyyteen ja palveluihin pyritään kunnan puolesta panostamaan jatkuvasti. Yhtenä loistavana esimerkkinä on uuden jäähallin rakentaminen, jonka lisäksi alueen uimahalli on loistava kohtaamispaikka alueen ihmisille.

Suolahdelle pääsee helposti autolla

Suolahti sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päästä Jyväskylästä ja se sijaitsee nelostien välittömässä läheisyydessä. Ajomatka Helsingistä on keskimäärin noin 3 tuntia ja 40 minuuttia, poislukien pysähdykset. Moni kotimainen turisti saattaa vierastaa pitkiä ajomatkoja, sillä ne ovat etenkin lapsiperheille ja vanhuksille rankkoja. Toisaalta Suolahden upea ja ainutlaatuinen luonto tekevät pitkästäkin matkasta vaivan väärtin. Pitkää ajomatkaa saa myös helpommaksi kiinnittämällä huomiota ajomukavuuteen. Erityisesti aurinkoisella ja kuumalla kesäsäällä ajaminen voi tuntua hengästyttävän pitkältä. Tällöin auto kannattaa suojata auringolta. Parhaiten tämän tekee, kun ostaa autonsa ikkunoihin aurinkosuojat. Parhaat aurinkosuojat tarjoaa Evofilm ja niihin voi tutustua netissä. Aurinkosuojissa on kysymys käytännössä auton ikkuinoihin liimattavista tummentavista kalvoista, jotka paitsi poistavat häikäisevän auringon vaikutuksen myös estävät toisten autoilijoiden tungettelevat katseet autoon.

Suolahdella on paljon nähtävää

Veneilyn ystävät hyötyvät erityisesti Suolahdella ja Äänekoskella sijaitsevista satamista, joissa voi käydä myös peseytymässä. Satamassa sijaitsee myös mainioita kesäravintoloita, joissa voi virkistyä aurinkoisena kesäpäivänä. Yön yli viipyvät matkailijat löytävät oivallisen majapaikan Hotelli Keiteleestä, joka on kuuluisa keskisuomalaisesta vieraanvaraisuudestaan.

Luonto on tietenkin iso Suolahtea ja alueella voi nauttia luonnosta hyvin monilla eri tavoilla. Paikalliset vesistöt tarjoavat oivallisia mahdollisuuksia niin kalastukseen, veneilyyn kuin uimiseen. Metsät tarjoavat mahtavia mahdollisuuksia luonnossa reippailluun ja retkeilyyn. Erityisesti Laulavan Mörön yhdeksäntoista kilometrin pituinen luontopolku houkuttelee matkailijoita kauempaakin. Ilmanlaatu on Suolahdella harvinaisen puhdas, sillä alueen läheisyydessä ei sijaitse juurikaan raskasta teollisuutta. Itsensä sivistämisestä ja kehittämisestä kiinnostuneiden kannattaa myös tutustua Keski-Suomen opistoon, joka on yksi Suomen vanhimpia kansanopistoja. Sen koulutustarjonta on erittäin laajaa ja sopii kaiken ikäisille.